Порошенко закликав Раду розглянути законопроект про медичну реформу до закінчення сесії

👁 1 897 переглядів

Під головуванням Президента Петра Порошенка відбулося засідання Національної ради реформ, яка розглянула реформування медичної галузі.

Глава держави наголосив, що українська система медицини потребує якнайшвидших реформ. Підготовлений Кабінетом міністрів законопроект був серйозно доопрацьований представниками робочої групи, Адміністрації Президента, комітетів Верховної Ради тощо. Однак низка положень законопроекту ще потребують доопрацювання.

Глава держави відзначив неприпустимість пропонованого положення про те, що пакет державних гарантій пацієнту буде встановлюватись Урядом. «Ні. У нас пакет гарантій держави має бути закріплено законодавчо», – підкреслив Президент.

Глава держави також звернув увагу на формулювання – не пацієнт, а український громадянин потребує державного захисту. Для громадян інших держав можливо забезпечити право на отримання медичних послуг через механізми страхування, додав Петро Порошенко.

Президент зауважив, що законопроектом визначаються правила відбору лікаря і потрібно гарантувати права кожного громадянина України на отримання медичного обслуговування. «Я, як Президент, буду суворо забезпечувати реалізацію цього права», – наголосив Петро Порошенко. За словами Президента, йдеться про неприпустимість ситуації коли лікар, який, наприклад має добрі зв’язки і проживає недалеко від Харківського національного університету повітряних військ або Одеського інституту Сухопутних військ, набрав 4 тисячі курсантів – здорових, молодих, які жодного разу не ходять до лікаря – отримує фінансування за них і може спокійно відпочивати в Одесі.

Президент підкреслив, що законопроектом має бути законодавчо захищено право заключати угоди з лікарем для людей з хронічними захворюваннями, а також людей, які потребують щотижневого відвідання лікаря. Він висловив впевненість в тому, що це право має бути реалізовано і додав, що є декілька ідей щодо законодавчого унормування цього питання.

Президент також підкреслив необхідність передбачення служби, яка би займалася контролем за якістю та ефективністю роботи за інститутами, які забезпечують реалізацію державної політики в сфері медичних послуг.

«Запуск медичної реформи бажано провести через голосування в Парламенті до завершення цієї сесії», – закликав Петро Порошенко. Він також звернувся з проханням до секретаря Нацради реформ, заступника Глави АПУ Дмитра Шимківа, виконуючого обов`язки Міністра охорони здоров`я Уляни Супрун та координатора робочої групи, депутата ВР Сергія Березенко за підсумками сьогоднішнього обговорення в короткі строки сформувати пропозиції та передати їх Уряду.

president.gov.ua

Пошук
На початок