МОЗ планує почати видачу за електронним рецептом наркотичних та інсулінових препаратів у 2021 році

👁 940 переглядів

Міністерство охорони здоров’я планує почати видачу за електронним рецептом наркотичних та інсулінових препаратів у 2021 році, антибіотиків — у 2022 році, а всіх інших лікарських засобів — із 2023 року.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. За його словами, в міністерстві створена робоча група, яка займатиметься впровадженням електронного рецепта на ліки.

Степанов зазначив, що причиною його створення є неконтрольований продаж ліків (без рецепта), що призводить до самолікування, а відтак — і до погіршення здоров’я населення.

Ще однією проблемою є небажання лікарів правильно та коректно виписувати рецепти. У цьому випадку відповідальність покладається на провізора, який не завжди може видати пацієнту потрібний препарат.

Що таке електронний рецепт і як він працює?

Це рецепт, виписаний сімейними лікарями, терапевтами або педіатрами за допомогою електронної системи охорони здоров’я.

Щоб скористатися ним, потрібно прийти на прийом до свого лікаря (за декларацією). Після встановлення діагнозу він має перевірити актуальність мобільного номера пацієнта і в електронній системі виписати рецепт.

Далі на телефон пацієнта приходить СМС із кодом рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Отримавши СМС, він може піти у будь-яку аптеку-учасницю програми «Доступні ліки» і отримати препарат.

Провізору потрібно лише назвати номер рецепта, після чого пацієнту запропонують на вибір потрібні ліки. Треба обрати якийсь один із лікарських засобів і назвати чотиризначний код. Після цього пацієнт отримує те, що йому було прописано у рецепті.

Що таке «Доступні ліки?»

Це державна програма, суть якої полягає у тому, що пацієнт може отримати якийсь лікарський засіб з затвердженого списку, безкоштовно або частково сплативши його вартість. Ліки можна отримати тільки за трьома напрямками захворювання: серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальна астма.

За два роки існування програми до неї долучилися близько шести тисяч аптек, виписали понад 33 млн рецептів. За даними МОЗ, за перший рік роботи «Доступних ліків» кількість викликів швидкої зменшилася на 4,2%, а кількість пацієнтів із нормалізованим цукром збільшилася на 6,5%.

А як зараз?

Зараз сімейні лікарі та терапевти виписують паперові рецепти. Спочатку це заноситься у медичну карту пацієнта, а потім на клаптику паперу безпосередньо для самого пацієнта лікар записує назви ліків, які він має придбати для лікування в аптеці.

Це незручно, бо, по-перше, папір можна загубити, а по-друге, щоразу доводиться розбирати почерк лікаря.

hromadske.ua

Пошук
На початок